Kombivapen

Inga andra jaktvapen råder det så delade meningar om som om kombivapen. Elaka tungor jämför gärna drillingen med ett järnspett när det gäller smidighet och balans och hävdar att ett kombivapen är och förblir en dålig studsare och en ännu sämre hagelbössa.
Men andra håller ett kombivapen för att vara det ideala för svensk skogsjakt, med syfte på att en köttjägare inte behöver gräma sig över missade skottchanser på grund av valet av vapen. Kommer haren, räven eller rådjuret fint i pass är det hagel som gäller. Och visar sig inte rådjuret inom hagelhåll känns det bra att kunna ta till kulpipan. För att inte tala om när ett vildsvin oförhappandes råkar passera.

Kombibock
Med hagelpipan överst. Den i dag vanligaste kombin.
Kombibock
Med kulpipan överst. Ovanlig men tillverkas av Savage i USA.
Büchsflinte
Hagel- och kulpipa sida vid sida. Vanlig i början av 1900talet.
Dubbelstudsardrilling
Dubbla kulpipor över en undre hagelpipa. Tillverkas bl.a av Blaser i Tyskland.
Hageldrilling
Dubbla hagelpipor över en kulpipa. Den vanligaste drillingtypen.
Bockdrilling
En kombibock med sidliggande extra kulpipa i klenare kaliber.
Bergstutzen
Egentligen en dubbelstudsare, men piporna har olika kaliber.
Vierling
Två hagelpipor och två kulpipor, den ena i klenare kaliber.

När det gäller val av kaliber för kulpipan finns det ingen anledning att välja annat än en klass 1 kaliber. Den mest populära kalibern är 7x57R, och den är alltid ett bra val. Kalibern fungerar utmärkt för allt klövvilt och patroner finns att köpa i alla jaktaffärer. Vissa drillingar kan även fås i 8x57JRS vilket är en bra kaliber om vildsvin dyker upp på passet.
Man kan också få sin drilling i t.ex 6,5x55 eller 308Win, men en flänspatron är att föredra. En sådan är konstruerad för brytvapen, som inte tål samma påfrestningar som en cylinderstudsare.
Trycket i en flänspatron är lite lägre och hylsan avsmalnande uppåt så att den lättare kan dras ur patronläget.

Den dominerande hagelkalibern har varit kaliber 12 under en lång följd av år, men eftersom speciellt drillingar har en tendens att bli i tyngsta laget har under de senaste decennierna kaliber 20 blivit allt vanligare. Anledningen är att en 20/76-patron ofta innehåller lika mycket hagel som den kortare 12/70-patronen. Skottets effekt blir därmed lika stor.
Det låter som en lyckad lösning om det inte var för ett eventuellt kommande blyhagelförbud. I den klenare kalibern är hagelpelaren redan längre än i en grövre med samma hagelladdning och 20/76 hylsan är redan maximalt utnyttjad. Det kommer därför inte att finnas så tunga stålhagelladdningar i kaliber 20 att denna kan konkurrera i skogen med kaliber 12.
Så om du väljer kaliber 20 i ditt kombivapen måste du vara beredd att dra ner på skotthållet ordentligt när du använder stålhagel.

7x57R dominerar i dagens vapen, men 8x57JRS anses vara strået vassare. 9,3x72R förekommer i många äldre kombivapen.
Den gula hagelpatronen är i kaliber 20/76 och innehåller 36 gram hagel, liksom den i 12/70 längst till höger.
I kaliber 16/70 (mitten) finns inga tyngre laddningar än 32 gram hagel.Slimminge.eu/jakt