Hare
I Sverige jagar vi både skogshare och fälthare. Smaken är lika och båda har ett mörkrött, fintrådigt kött som är mört och gott om du hanterar allt rätt från skottet.

Passning
Risken med att passa haren direkt efter att den skjutits är att den kyls ner för snabbt om det är kallt ute. Vänta därför med passningen tills du kommit hem, då sker en lagom långsam nerkylning och köttkvalitén blir som bäst. Det går utmärkt att passa haren hängande. Det är mer hygieniskt och tyngdlagen gör att inälvorna trillar ur kroppen på ett bra sätt. Det går att hänga haren i huvudet eller benen, skillnaden är bara att inälvorna kommer ut olika.

Hängning
Harar hängs nästan alltid med skinnet på, skinnet är ett bra skydd mot uttorkning och föroreningar.
Hur länge haren skall hänga kan diskuteras, men en vecka i 5-6 plusgrader är ganska lagom. Hänger haren utomhus i minusgrader sker ingen mörning och köttet blir segt och torrt. Därför är det bättre att hänga kroppen i garaget eller något annat kallutrymme. Vanligast är att hänga haren i bakbenen genom att skära ett hål framför hasspetsen mellan benet och hälsenan och trä in det ena benet i det andra.

Flåning
Det vanligaste sättet att flå hare är att hänga djuret i två snören i bakbenen och flå bakifrån. Det går dock alldeles utmärkt att hänga haren i huvudet och flå framifrån.
Man börjar med att skära ett snitt runt halsen strax bakom huvudet. Häng därefter upp haren i en ögla som läggs i det snitt som blivit i nacken.
Skär därefter ett snitt från bröstbenets nederkant till snittet runt halsen och dra av skinnet neråt. Lossa skinnet på varje framben genom att mjölka skinnet neråt. Skär av skinnet nere vid tassarna på frambenen och dra därefter skinnet vidare ner över bakkroppen. Fatta slutligen tag i kroppen och dra skinnet ända ner till baktassarna där skinnet skärs av. Haren är färdigflåd.
Fördelar med att flå haren framifrån är att det är lättare att dra av skinnet och att det fastnar mindre hår på köttet

Styckning
Huvudelen av köttet på en hare sitter i baklåren och sadeln. Frambenen, slaksidorna och den lilla halsbiten är mest ben , men är utmärkta att göra färs eller koka buljong på.
När man styckar en hare får man två lårstekar, en sadel, två framben, två filéer, hals, slaksidor och lite renskött.
Skär först loss frambenen från bröstkorgen. Lossa därefter bakbenen genom att skära igenom lårleden på lårets insida, samt därefter muskulaturen upp mot ryggen. Skär loss sadeln genom att skära eller hugga av halsbiten och bäckenbenet. Skär eller klipp slutligen bort slaksidorna och revben.

Vad man skall göra med sadeln finns det olika uppfattningar om. Antingen steker man harsadeln hel eller så benar man ur ryggbiffen och steker dem separat.
Ett tips när det gäller harkött är att inte steka det till mer än 65 grader. Upp till denna temperatur är ett välhängt harkött saftigt och mört, men steker man köttet för länge har det en tendens att bli segt.
Låren eller harstekarna, används med fördel i en hargryta. En annan variant är att bena ur låren och fylla dem, för att sedan helsteka låren.
Glöm inte harfiléerna. Dessa är mycket möra och passar utmärkt att anrätta en förrätt på. Eller spara ihop filéerna från ett par harar och du har en lyxmiddag för två.







Slimminge.eu/jakt