Apelsinmarinerad And


6 portioner

STEKNING:
2 änder
2 msk smör
1-2 dl av marinaden
1 msk sojasås
salt och peppar

MARINAD:
1 burk djupfryst konc. apelsinjuice - 200 g.
1 tsk ingefära
1 krm cayennepeppar
2 tsk rosmarin

SÅS:
1 apelsin
steksky
resterande marinad
2 msk honung
1 msk apelsinlikör
salt och cayennepeppar
3 tsk arrowrot

Lägg de plockade och urtagna änderna i varsin kraftig plastpåse. Späd apelsinjuicen enligt anvisning på burken och tillsätt kryddor. Häll marinaden över änderna. Kläm ur luften och knyt för påsarna. Marinera i kyl ca.2 dygn. Vänd änderna ett par gånger under marineringen.
Sätt ugnen på 175 grader. Häll av marinaden och spar den. Torka av änderna och gnid in dem med salt och peppar in och utvändigt. Bind upp dem med bomullsgarn.
Bryn fåglarna runt om på medelstark värm i smör i en stekpanna. Placera änderna med bröstpartiet uppåt i en ugnssäker form eller långpanna. Häll en del av marinaden i formen så att det bildas en bottenskyla. Tillsätt sojasåsen. Stek i nedre delen av ugnen ca 90 minuter. Ös ofta med marinaden.
Prova om änderna är färdigstekta genom att sticka en nål vid låret. Är köttsaften genomskinlig är de färdiga. Ta ut änderna och håll dem varma. Sila upp stekskyn och skumma bort allt fet.

SÅS: Skär apelsinklyftorna i småbitar. Koka upp steksky och marinad. Tillsätt honung och smaka av med apelsinlikör, salt och cayennepeppar. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och red av. Tillsätt apelsinbitarna.

TRANCHERING: Skär först ut lårpartierna och ta bort lårbenen. Skär i tunna skivor. Skär ut brösköttet tätt efter bröstbenet och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Ta tillvara köttet vid ryggpartierna. Klipp eller bryt av ryggpartierna. Placera bröstbenet på ett uppläggningsfat och lägg tillbaka bröstköttet på benet samt lägg upp lårpartier och ryggkött. Häll lite sås över och garnera med persilja. Servera med kokt potatis och grönsaker.

VINTIPS: Till anden rekomenderar jag ett medelfylligt vin från Italien, nr 2314 Porta Palo Rosso, som är friskt, strävt och moget med inslag av kryddor.

Slimminge.eu/jakt