Äppelfylld fasan


4 portioner

2 fasaner
1 citron
6 äpplen
2 msk smör
4 dl vispgrädde
2-3 msk vetemjöl
citronsaft
1 msk sojasås
salt och peppar

Skär ett par skivor av citronen och gnid in fåglarna invändigt. Gnid in med salt och peppar in- och utvändigt.
Tvätta äpplena väl eller skala dem. Skär i tärningar och fyll fasanerna med en del av äppeltärningarna och bind upp dem med krympt bomullsgarn.
Bryn fasanerna runt om i smör på medelstark värme och lägg över i en trång gryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Lägg resten av äppeltärningarna runt om. Tillaga på svag värme i ca 45-50 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig när en nål sticks in vid låret. Tillsätt grädden efter halva tillagningstiden.
Ta upp fåglarna och håll dem varma. Passera äppel- och gräddskyn genom en sil. Koka upp och red av med vetemjöl. Pressa ur saften i resten av citronen och tillsätt den samt sojasåsen. Smaka av med salt och peppar.
Lossa lårpartierna och skär ut benen från köttsidan. Ta även bort senorna i benen. Skiva låren i tunna skivor. Skär ut bröstbitarna tätt intill bröstbenet och skiva dem i tunna sneda skivor. Klipp eller bryt av ryggpartiet och använd bröstbenet att lägga upp på. Ta tillvara ryggköttet.
Placera bröstköttet på bröstbenet och lägg tillbaka låren på plats, så att det ser ut som en hel fågel.
Lägg upp på fat tillsammans med grönsaker. Häll lite av såsen över köttet och servera resten tillsammans med kokt potatis eller ris.

Slimminge.eu/jakt