Ugnstekt vildgås


1 kanada- eller grågås ca 2-3 kg
2 tsk salt
1 tsk peppar

Fyllning:
3 syrliga äpplen
1 dl rårörda lingon eller sylt
2 tsk rosmarin

Stekning:
2 msk smör
2 dl tärningsbuljong

Sås:
2-3 dl steksky
2 dl tärningsbuljong
äppelfyllning
1 dl madeira
1 msk sojasås
salt och peppar
1 msk arrowrot


Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och torka gåsen vål in- och utvändigt. Ta bort lårsenorna med tång genom att lossa på skinnet längst ner och dra ut dem. Gnid in med salt och peppar.

Fyllning: Skölj äpplena, de behöver inte skalas eller urkärnas. Skär äpplena i tärningar och blanda dem med lingon och rosmarin. Fyll gåsen och sy ihop hals och gump med grov stoppnål och bomullsgarn.
Bind upp gåsen med bomullsgarn, så att ben och vingar kommer tätt intill kroppen.
Placera gåsen med bröstet upp i en smord ugnsform. Klicka över smör och placera formen i nedre delen av ugnen. Beräkna 2 timmars stektid. Efter ca 15 minuter späd med buljong, så att det bildas en bottenskyla. Ös gåsen då och då och späd med buljong om så behövs.
Prova om gåsen är färdig, genom att sticka en nål i lårmuskeln. Är köttsaften ofärgad är gåsen klar. Ta ut gåsen och håll den varm genom att placera den på ett skärbräde och täcka med aluminiumfolie.

Börja med såsen: Sila upp stekskyn och vispa ur ugnsformen med buljong. Blanda buljongen med stekskyn. Skumma noga av fettet. Tillsätt madeira och sojasås. Sjud såsen under tiden gåsen trancheras.

Tranchering: Skär bort lårdelarna tätt intill kroppen, så att det mesta av ryggpartiet kommer med. Skär ut övre lårbenet från köttsidan, vänd och skär i skivor. Skär ut bröstköttet tätt intill bröstbenet. Klipp bort ryggpartiet och ta till vara äppelfyllningen. Lägg bröstbenet på ett serveringsfat och skär bröstköttet i sneda skivor, som placeras på benet. Lägg lårbitarna bredvid. Täck med aluminiumfolie, så håller den sig varm.

Fortsätt med såsen: Passera äppelfyllningen genom en sil och blanda den i såsen. Smaka av med salt och peppar. Red av med arrowrot utblandad med lite kallt vatten. Skeda lite av såsen över gåsköttet. Garnera med kokta äppelhalvor med rårörda lingon och servera med kokt potatis, sås och rödkål.

Slimminge.eu/jakt