Vilt på grillen


En stilla kväll samlas vi runt grillen och njuter av en god måltid. Av en rådjursadel från frysen har vi fått ut små, utsökta kotletter med handtag och rejäla filebitar.

Marinad:
1 dl rapsolja
1 msk pressad citronsaft
1 msk kinesisk soja
1 msk repade färska timjanblad
1/2 msk repade och hackade rosmarinblad

Den bakre delen av sadeln, där revbenen är som längst, styckas till kotletter. För att hugga av revbenen intill ryggbenet behöver du en rejäl kniv och eventuellt en hammare. På den främre delen av sadeln skärs ytterfileerna ut. De små innerfileerna går förstås också bra att lägga på grillen.
Putsa köttet, blanda ihop marinaden och marinera både kotletter och fileer i minst två timmar.
Rådjursfileerna grillas fem till sju minuter på varje sida. De små kotletterna behöver bara två till tre minuter per sida. Fileerna lindas i folie och får vila 10-15 minuter innan de skärs upp.
Servera det grillade köttet med lättkokta grönsaker, saffransås och nykokt färskpotatis.

Tips inför grillningen!
- Låt köttet ligga framme i rumstemperatur cirka 30 minuter innan det skall grillas.
- Salta köttet just innan det läggs på grillen.
- Se till att kol och briketter verkligen glöder innan du börjar grilla. När glödbädden blivit grå brukar det vara dags.
- Olja gärna gallret så fastnar inte köttet.

Saffransås:
2 pkt saffran 0,5 gram
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 liten vitlöksklyfta
1 msk vatten
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil

Gör gärna såsen i förväg så hinner både färgen och smakerna utvecklas.
Lägg saffran, salt, socker och vitlöksklyftan i en mortel. Stöt alltsammans till en jämn smet (saltet gör att vitlöken "smälter"). Skrapa över saffransmeten i en skål med en sked. Skölj ur morteln med en matsked vatten och häll även detta i skålen - inget av det goda får ju gå till spillo! Bland i creme fraiche och gräddfil. Rör om ordentligt. Ställ svalt.

Något gott i glasen.
Prova gärna Copertino Rosso - 2077, ett smakrikt, medelfylligt italienskt vin eller Periquita - 2574, ett fylligt vin från Portugal.

Slimminge.eu/jakt