Lingonmousse på pepparkaksbotten


8-10 bitar

Lyxigt och vansinnigt gott, den molnlättaste mousse på en suveränt god botten.
Kan serveras som tårta eller i portionsbitar. Momenten är många men egentligen inte svåra.

Bottnen:
125 gram smör
15 ordinära pepparkakor
6 digestivekex

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull. Krossa kakor och kex fint. Rör ihop smör och smulor. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant. Använd botten på ett glas och tryck till ordentligt.
För att göra portionsbitar behövs så kallade utstickare, dvs formar utan botten, som ställs på en plåt innan man fyller blandningen i var och en.
Grädda i ugnen tio minuter. Ställ att svalna.

Moussen:
200 gram/4 dl frysta lingon
½ dl lingondricka t.ex Jokk
3 dl vispgrädde
1½ dl socker + ½ dl vatten
2 äggvitor + 1 msk socker
4 gelatinblad

Tina bären och mixa dem tillsammans med lingondrickan. Vispa grädden.
Koka en sockerlag på socker och vatten. Låt den koka ihop ordentligt på svag värme. Konsistensen ska bli ganska tjock och simmig. Den som har en digital termometer vet att det är färdigt när temperaturen når 110 grader.
Vispa under tiden ihop äggvita och socker till ett hårt skum.
När sockerlagen är klar häller man den varm i en fin stråle ner i äggvitan. Vispa under tiden och vips har man en blank och fin italiensk maräng.
Blötlägg gelatinbladen fem minuter. Krama ur dem lätt och smält i kastrull på svag värme. Vispa ner gelatinet i marängen.
Rör ner lingonmixet i grädden och vänd ner blandningen i marängen. Fördela moussen i formen eller formarna och ställ kallt minst tre timmar.
Skär runt kanten på formen innan den tas av.

Såsen:
1½ dl lingon
1½ dl lingondricka
1 msk socker

Koka ihop lingon, lingondricka och socker på svag värme. Såsen görs strax före servering eftersom den geléar sig om den får stå.

Slimminge.eu/jakt