Rödvinsmarinerad vildsvinsstek


Vildsvinskött är härligt smakrikt, men det blir ännu godare om du låter marinera det i rödvin i tre dygn. Köttet möras dessutom då av vinets syror. Anrätta sedan vildsvinssteken i en stekgryta med lite av marinaden.

ca 1,5 kg vildsvinsstek

Marinaden:
5 dl syrarikt rödvin
1 dl rödvinsvinäger
1/2 dl olivolja
1 rödlök
1/2 purjolök
1 morot
2-3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
6-10 svartpepparskorn
6-10 enbär

Tillredes tre dagar i förväg:
Skölj och ansa alla rotfrukter och tärna dem. Blanda med alla andra marinadingredienser. Bind upp steken (den måste vara tinad) och lägg i en rymlig plastpåse. Häll över marinaden, sug ut all luft och förslut påsen. Lägg den sedan i en bunke i kylskåp - vänd den då & då.

Efter de tre dagarnas marinering ta ur steken ur påsen och torka av den. Spar marinaden. Bryn köttet väl runt om i en järngryta, sänk värmen, sätt i en stektermometer och späd med lite av marinaden. Bräsera under lock, ös steken då & då. Räkna med 1 1/2 timmes stektid (tiden kan variera), steken är klar när köttets innertemperatur är cirka 85 grader. Låt köttet vila en stund inan det skivas.

Såsen:
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
ca 4 dl marinad & steksky
salt
peppar

Till såsen silas marinaden och stekskyn från grytan. Koka ihop tills det återstår cirka 4 dl. Blanda smör och vetemjöl till en pasta och klicka den under vispning i såsen som sjudes några minuter innan avsmakning med salt & peppar.

Servera det med potatis. Stekt svamp och rönnbärsgelé är goda tillbehör - samt såsen!

Slimminge.eu/jakt