Vindruvor


Normalt tar det ca. 100 dagar från vindruvans blommning på våren till vinskörden på hösten. Den exakta tidpunkten för skörden är viktig för att vinet ska bli perfekt. Man får inte skörda för tidigt, då får vinet en syrlig och omogen smak. Skördar man för sent försvinner mycket av vinets syra.

Här är sex populära druvor, tre för röda viner och tre för vita viner...

Cabernet Sauvignon

Den kanske idag mest kända rödvinsdruvan. Har sitt ursprung i Frankrike och används i Bordeauxområdet. Har kraftigt skal och mycket kärnor. Druvan kräver varma somrar för att mogna helt. Jordmånen bör vara tunn och mest bestå av grus. Den mest framträdande aromen är svarta vinbär och cederträ.

Merlot

En klassisk druva som ökar i popularitet i hela världen. Blandas ofta med Cabernet Sauvignon och mjukar upp dennes lite kraftigare smak. Merlotdruvan mognar tidigt och ger stora skördar. Vinerna kan smaka på olika sätt, de tenderar att vara fruktiga och smakrika. Oavsett om de smakar lakrits eller plommon brukar de vara ganska mjuka.

Syrah

Eller Shiraz som den också kallas (främst i Australien, Sydafrika och Kalifornien), är känd för sin komplexa struktur och ofta pepparkryddiga frukt med inslag av svarta vinbär, plommon och viol. Den är mycket temperaturkänslig. Jordmånen bör vara stenig och väldränerad. Vinerna blir oftast fruktiga, aningen söta och mycket sträva.

Chardonnay

En stor grön druva som är lättodlad och ger rika skördar. Chardonnay kan odlas över nästan hela världen men trivs bäst i Bourgogne. Druvan är oumbärlig för Champagne. Vinet blir fylligt, smakrikt, mjukt och fruktigt.

Riesling

Tyskland och Alsace är stora producenter av Rieslingviner. Denna druva odlas i lite kallare klimat. De beskrivs ofta som blommiga, fruktiga smakrika med en ton av honung. Görs från torra till väldigt söta. De tyska vinerna är ofta mer alkoholsvaga och söta än de som produceras i Alsace.

Sauvignon Blanc

Används för vit Bordeaux tillsammans med Sémillon. Förekommer mest i Frankrike men även på t.ex. Nya Zeeland. Namnet kommer från franskans Sauvage som betyder vild. En icke fatlagrad Sauvignon Blanc brukar vara frisk och blommig medan en fatlagrad blir mjuk med inslag av smör och vanilj.
Slimminge.eu/jakt