Vinprovning


Det sägs att det finns ett vin för varje tillfälle men kom ändå ihåg att det är du som är din egen bästa vinexpert.
"Ingen annan än du kan bestämma om vinet du just druckit var gott eller inte."


Vad skall man tänka på vid en vinprovning? Här är några tips:

Undvik störande dofter i närheten som till exempel starkt doftande blommor. Att dricka kaffe eller äta kryddad mat före en vinprovning kan också störa smakupplevelserna.
Det är bra att dricka lite vatten och äta en bit vitt bröd mellan de olika vinerna, det neutraliserar gommen.

Vad beträffar glas så rekommenderas ett päron- eller tulpanformat glas som står på fot och där kupan är rymlig neråt och smalnar av uppåt. Formen gör att doften koncentreras och att vinets bouquet bevaras i glaset så länge som möjligt. Häll inte upp för mycket vin i glaset, ca. 5 cl brukar vara lagom.

Ska man spotta ut vinet eller svälja det? Smakmässigt är det knappast någon skillnad. Smaken upplevs i munhålan och alla smaksensorer finns i huvudet.
Tungan känner skillnad på de fyra olika grundsmakerna:
  • Sött (längst fram på tungspetsen)
  • Salt (fram på tungans sidor)
  • Surt (bak på tungans sidor)
  • Bittert (längst bak på tungan)

    Titta:
    Börja med att titta på färgens intensitet och djup samt om vinet är klart eller grumligt. Unga vita viner är ofta vattenklara och kan skifta något åt grönt, mognare viner och viner som lagrats på ekfat har en gulare färg. Unga röda viner har en blåviolett färg som skiftar mot rött och så småningom får den en rödare färg som skiftar mot brunt och tegel.
    Snurra på glaset så ser du "ben" eller "gardiner" på insidan. Detta är prov på vinets täthet. En blandning av glycerol, alkohol och socker som håller vinet kvar på glasets väggar.

    Dofta:
    Genom att dofta på vinet kan du få väldigt mycket information. Om du roterar glaset och sätter vinet i rörelse blir doftupplevelsen större. Är vinet bra eller är något fel? Vilken eller vilka druvor har använts? I munnen känner vi de fyra grundsmakerna och vinets konsistens som spritsighet, oljighet och alkohol (värme). Med näsan kan vi däremot känna hundratals olika nyanser som förstärker smakintrycken.

    Smaka:
    Dags att smaka! Ta en lagom stor klunk i munnen, sörpla gärna för att syresätta vinet ytterligare. Låt vinet fara runt i munnen för att träffa alla smakreceptorer.

    Sammanfattning:
    Vad tror du om vinets ålder? Är det ett ungt eller moget vin? Vad passar det bäst till? I helheten bör du även väga priset mot kvaliteten.









  • Slimminge.eu/jakt