Aktivera "Spåra inte" funktionen


Spåra inte (do not track, eller DNT) är en webbläsarinställning som begär att webbplatser eller webbapplikationer inaktiverar spårning av användaren. När funktionen är aktiverad i din webbläsare signalerar den till alla webbplatser du besöker och de tredjepartstjänster som de använder att du inte vill spåras.

Det finns ingen standard för hur webbföretag, webbplatser och webbtjänster tolkar och använder DNT. Annonsnätverk kan avstå från att spåra dig i reklamändamål och sluta anpassa de annonser de visar i din webbläsare. Webbplatser kan begränsa den information de samlar om din surfaktivitet på deras sidor.

Det är dock bara ett önskemål från din sida och är inte tvingande, så det finns säkerligen gott om webbplatser som helt enkelt bara struntar i det. Å andra sidan ställer EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, mycket hårda krav och den som vill efterleva det gör nog bästa i att rätta sig efter besökarnas önskemål om att inte spåras.
Så om du värnar om din integritet kan det vara väl värt att aktivera funktionen i dina webbläsare. Här visas hur det går till i fyra vanliga sådana.


1. Mozilla Firefox

Klicka på de tre strecken uppe till höger och välj Inställningar. Klicka på Sekretess & säkerhet till vänster.
Pricka för Alltid under Skicka webbplatser en “Spåra inte”-signal att du inte vill bli spårad.2. Google Chrome

Klicka på de tre punkterna uppe till höger och välj Inställningar. Rulla ned och klicka på Avancerat.
Under rubriken Sekretess & säkerhet, aktivera valet Skicka en begäran om att inte spåra med webbtrafik. Bekräfta.3. Microsoft Edge

Klicka på de tre punkterna uppe till höger och välj Inställningar. Klicka på Sekretess & säkerhet, till vänster. Sätt reglaget vid Skicka Do Not Track-begäran i läge .4. Vivaldi

Klicka på kugghjulet nere till vänster och välj sedan Sekretess. Bocka för Be webbplatser att inte spåra mig.


WebbUgglan