Anpassa dina foton till skärmen


Har din kamera andra proportioner än din dator eller tv-skärm? Inga problem! Att beskära bilderna är lätt i Windows10.

FRÅGA
Jag har en massa gamla bilder som jag tog med min gamla digitalkamera. Den hade formatet 4:3. Nu tittar jag på dem i min dator som har en bred skärm, och då blir det svarta "sorgkanter” på sidorna.
Kan jag inte klippa till bilderna så att de får rätt format redan i datorn?

SVAR
Proportionerna på bilder har alltid varit ett irritationsmoment i teknikvärlden. Gamla tiders analoga kameror använde som regel det klassiska vykortsformatet 2:3 medan digitalkameror ofta använde 4:3 formatet. Mobilkamerorna tog länge bilder i bredbildsformatet 16:9, men det är nu vanligt med ännu bredare bilder. Min nya mobil tar 18:9 bilder, och det finns även mobiler som tar bilder i 21:9 formatet.

Resultatet av det här blir, precis som du säger, sorgkanter.

Det är dock lätt att beskära bilderna. Du kan exempelvis göra det i programmet Foton, som ingår i Windows10. För att göra det här öppnar du bara den bild du vill beskära och klickar på Redigera & skapa, Redigera, Beskär & rotera.
Genom att klicka på Bredd-höjd-förhållande kan du välja de proportioner du vill ha. När du byter ser du hur den vita ramen förändras, och du kan dra och flytta dem för att få den bild du vill ha.

Tänk dock på att välja Spara en kopia. Det är alltid dumt att skära sönder dina originalbilder. Du vet ju inte om du skulle vilja använda den i originalformatet någon gång.


WebbUgglan