Byt standardapp för dina foton


FRÅGA. Hur man blir av med appen 'Foton'. Jag vill istället använda 'Picasa', men hittar inget sätt att bli av med 'Foton' som standard.


SVAR. Googles program 'Picasa' gick i graven år 2016. Sedan dess går det med andra ord inte att installera programmet på nytt – men den som har kvar det på sin dator kan fortsätta använda det.

När det gäller appen 'Foton' är det precis som du påpekar. Den går tyvärr inte att ta bort på något smidigt sätt. Det finns helt enkelt ett antal tjänster i Windows som anses vara en så integrerad del av operativsystemet att de inte går att avinstallera. Webbläsaren 'Edge', programmet 'Anteckningar', den inbyggda kameran är andra exempel.

Däremot finns det inget krav att du ska använda 'Foton'. Du kan välja något annat standardprogram för att visa bilder.

Så här gör du:

1. Klicka på Start-knappen och öppna Inställningar.
2. Gå till Appar, Standardappar.
3. Bläddra dig ned till Fotovisare och klicka på Foton (om den är vald som standard).
4. Nu visas en lista över program du kan välja bland. Om du inte ser ditt program kan du välja Sök efter en app i Microsoft Store för att leta efter något bättre.


Ett annat alternativ är att göra så här:

1. Öppna Utforskaren (filvisaren i Windows) och leta upp en bildfil.
2. Högerklicka på den och välj Öppna med. Nu visas en lista över tillgängliga program.
3. Klicka på Välj en annan app och kryssa i rutan Använd alltid denna app för att öppna xx-filer.
4. Välj det program du vill använda. Observera att du gör detta på filnivå. Det finns många sorters bildfiler (exempelvis jpg, png, gif, bmp) och du måste alltså göra detta för varje enskild bildfilstyp.


WebbUgglan