Digital klippbok i Microsoft Edge


När Microsoft presenterade den nya versionen av sin webbläsare Edge var Samlingar (Collections) en av nyheterna.
Samlingar kan beskrivas som en ”digital klippbok”. Så snart du ser något intressant på nätet kan du lägga det i en samling. Det kan vara en hel sida, men också en bild, ett videoklipp eller en text.

Det går förstås att skapa flera olika samlingar. Du kan exempelvis ha en samling med matrecept, en annan där du lägger in material kopplad till din släktforskning och en tredje där du samlar sådant du har tänkt att shoppa. En student kan på samma sätt skapa samlingar inför uppsatsen och företagaren kan använda funktionen för sin konkurrentbevakning.

I sin enklaste form kan samlingarna användas som en avancerad variant av bokmärken, men du kan också sammanfoga allt material i ett Word- eller Excel-dokument. Perfekt för att få snabb överblick!

Om du har flera datorer kan du synka dina samlingar. Du kommer alltså åt samma material oavsett om du sitter på din stationära eller bärbara dator.

För att använda Samlingar krävs att du kör den senaste versionen av Microsoft Edge – det är den version som har en ikon som ser ut som en grönblå våg. Har du en äldre version måste du med andra ord uppdatera programmet.


Kom igång med Samlingar

1. Öppna

För att komma igång trycker du på ikonen Samlingar uppe till höger, bredvid din profilbild. Nu visas ett nytt fönster och första gången ska du välja Starta ny samling. Ge din samling ett namn i textfältet högst upp så kan du börja samla material.


2. Lägg till

Du kan lägga till olika material, exempelvis genom att öppna en sajt och klicka på Lägg till aktuell sida. Du lägger till ett textblock genom att markera det, högerklicka och välja Lägg till i samlingar. För att lägga till en bild gör du på samma sätt.


3. Visa

För att granska vad som finns i din samling vänsterklickar du på den. Allt som du har sparat expanderas nu till en lista och genom att klicka på ett ”block” öppnas originalsajten i fullformat.
Du kan också högerklicka för att exempelvis ta bort blocket.


4. Anteckna

Det går även att lägga till anteckningar till en samling. Det gör du genom att öppna samlingen och klicka på antecknings-ikonen uppe till höger. Skriv i det textfält som öppnas, gör lite formgivning om du vill – och spara med bocken till höger.


5. Skicka till Office

En smart funktion är att du kan skicka innehållet i en samling till Word eller Excel. All text och alla bilder samlas då i ett dokument – med en länksamling. Du gör det genom att klicka på menyknappen till höger och välja Word eller Excel.


6. Stäng och radera

För att stänga en öppen samling använder du pilen till vänster om dess namn. Du kommer då tillbaka till huvudsidan. Här kan du högerklicka på din samling och välja Ta bort samling.
Vill du dölja fönstret Samlingar använder du krysset uppe till höger.


Logga in för att dela

Om du har flera datorer kan du synka dina samlingar så att du kommer åt dem oavsett vilken du använder.

Så här gör du:

1. Se till att du är inloggad i Microsoft Edge genom att trycka på profil-ikonen uppe till höger och välja Logga in. Fyll i ditt Microsoft-konto och lösenord – och välj att du vill synka din information.

2. För att styra vad du vill synka trycker du på menyknappen till höger och väljer Inställningar, Profiler, Synka. Se till att alternativet Samlingar är påslaget.

3. Gör sedan samma sak på alla datorer du vill använda.


WebbUgglan