Få hjälp när Windows krånglar


Förr eller senare får du något problem med datorn och Windows, så är det bara, tyvärr. Då kanske du ringer din datorkunnige kompis eller släkting, som kanske inte alltid uppskattar det.

Det finns ju dock många andra möjligheter. En av de allra bästa är en sökning på webben. Många bra svar finns på Microsofts egna supportsidor, support.microsoft.com. Men ska du kunna hitta många och bra lösningar bör du helst söka på engelska.

Men innan du belastar dina vänner eller ger dig ut på sökäventyr på nätet, varför inte prova de hjälpmöjligheter som faktiskt finns inbyggda i Windows? Många gånger kan du komma riktigt långt och lösa många problem med bara dessa.


1. Få hjälp

Klicka på Start-knappen och skriv hjälp. Starta appen Få hjälp som dyker upp i listan. Skriv något om ditt problem och den virtuella supporten försöker lösa det åt dig.


2. Tryck på F1

Du har också den traditionella hjälpknappen F1 på tangentbordet. Den ger ingen direkthjälp, men i väldigt många appar och program tar den dig raka vägen till en lämplig supportsida på nätet, som i bilden från webbläsaren Chrome.


3. Felsökare

Windows egna felsökare kan lösa många problem. Klicka på Start-knappen, välj Inställningar och sedan Uppdatering och säkerhet. Klicka på Felsök. Nu hittar du ett gäng felsökare för olika ändamål.


4. Inställningar

Behöver du bara ändra en specifik inställning, men du kan inte hitta den, sök med Start-menyn. Klicka på Start-knappen och skriv vad du letar efter, t.ex VPN. Svårare behöver det inte vara.


WebbUgglan