Fem stationära datorer1. Datorsticka

Den här typen av dator har bara funnits i ett par tre år, en extra minimal pc som inte är större än ett rejält usb-minne. Istället för usb-kontakt i ena änden har den en hdmi-kontakt och kan stoppas direkt in i datorns skärm. Den kör nätverk via wifi och bluetooth för mus och tangentbord. En sticka är superliten, diskret och billig, men har låg prestanda, snålt med lagring och få portar. Passar för dig som bara vill surfa, kanske köra lite Word.
De verkar dock inte vara så populära, för tillverkarna ser ut att vara på väg att överge formatet redan. Så är du intresserad av en sådan så kan det vara dags att slå till snart, innan de försvinner helt.

2. Kompakt bordsdator

I kompakta och ofta snyggt designade datorer tänkta att stå på skrivbordet kan du ofta få stabila prestanda, i alla fall som en rejäl bärbar dator. Ibland ännu mer: det finns till exempel en handfull kompakta gaming-datorer.
Här finns det ett stort prisspann från billiga till dyra modeller med olika funktion, prestanda och tillbehör.

3. Home theatre pc

En htpc är en kompakt pc som ovan, men som är specialanpassad för att vara mediedator i vardagsrummet. Den har ofta lite bättre ljudkort, tyst kylning, medföljande mediecenter-program och ibland även fjärrkontroll.
De var vanligare för några år sedan, men har på senare tid sett sig utkonkurrerade av smarta tv-apparater, Apple TV och Google Chromecast.

4. Stationärt datortorn

Gamla trotjänaren håller än, vare sig du köper en färdig märkesdator, bygger en egen från standardkomponenter eller låter en datorbutik skruva ihop en åt dig. Du får mycket prestanda och många funktioner för pengarna. De kan vara enkla och billiga, men också riktiga monster med maxad processor, flera grafikkort och ett helt gäng diskar.
En fördel är att de flesta komponenter går att uppgradera. Har du inte problem med den otympliga storleken är den ett smart val.

5. Allt-i-ett

Idag har alla större tillverkare flera bra allt i ett-datorer. Det handlar alltså om datorskärmar för skrivbordet där hela datorn är inbyggd i skärmen. Det är praktiskt, en skärm ska du ju ändå ha, varför inte bygga ihop dem? De blir aldrig lika kraftfulla som de bästa datortornen, men många modeller har riktigt bra prestanda i klassen strax under.
Nackdelen är att du har mindre möjligheter att uppgradera, och om du vill byta dator så måste du också byta skärm.

Tänk på

Till en stationär dator behöver du givetvis separat mus och tangentbord samt skärm (för alla utom allt-i-ett). Ibland ingår mus och tangentbord till datorerna, ibland inte. Så det kan definitivt bli en extra kostnad. Men här har du ju också möjligheten att välja bättre och mer ergonomiska styrdon, större och mer högupplöst skärm, koppla till tv:n, och så vidare.


WebbUgglan