Google fixar nyheter och väder


Vad händer i världen och vad blir det för väder i morgon? De här två grundläggande frågorna får sitt svar i appen Google Nyheter.
Den här tjänsten har ingen egen redaktion, utan man samlar automatiskt ihop de viktigaste nyheterna från andra nyhetskällor. Du läser rubriken och en kort sammanfattning i appen, och om du är mer intresserad får du gå till originalkällan.

Du kan förstås läsa senaste nytt – och det går att visa nyheter som enbart handlar om Sverige, världen, sport, etc. Men det mest intressanta är möjligheten att skräddarsy ett eget nyhetsflöde.

Om du är intresserad av ett speciellt område kan du bevaka vad som händer här – och på samma sätt kan du följa just de nyhetskällor du är intresserad av.

Men Google använder även sin övriga kunskap om dig som användare för att med automatik ta fram nyheter som du ”borde” vara intresserad av. Ju mer du använder tjänsten, desto mer träffsäker blir den med andra ord.

Precis som för övriga Google-tjänster är det här något företaget tjänar pengar på genom att erbjuda riktad reklam, och precis som vanligt är det du själv som måste avgöra om det här är positivt eller obehagligt.


Så här funkar Google Nyheter
1 - Sök
Sök efter ett ämne du är intresserad av.

2 - Inställningar
Här hittar du inställningarna för appen.

3 - Väder
Det aktuella vädret visas här, och för att få en prognos är det bara att peka.

4 - Nyheter
Det här är nyhetslistan, och du kan förstås bläddra – eller klicka för att läsa hos originalkällan.

5 - Läs
Den mediesajt du hamnar på har fått en extra menyrad från Google Nyheter, och för att återgå hit klickar du på pilen.

6 - Dela
Läs mer om ämnet med ikonen till vänster. Den till höger låter dig bland annat dela och spara nyheten.

7 - Personligt
Visa nyheter som valts ut för just dig. Det är detta vi visar i exemplet.

8 - Senaste nytt
Visa de senaste nyheterna – och välj sedan rätt kategori.

9 - Favoriter
Visa nyheter kring dina favoritämnen och lägg till nya.

10 - Bläddra
Bläddra i nyheter från enskilda tidningar och andra nyhetskällor.

11 - Lägg till
Lägg till ett favoritämne här.Frågor och svar om appen


1. Hur installerar jag?

Om du inte redan har Google Nyheter på din mobil installerar du appen genom att öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad). Sök efter Google Nyheter (eller Google News) och välj Installera.


2. Måste jag slösa data?

Google Nyheter är alltid igång i bakgrunden, vilket förbrukar data. Vill du minska förbrukningen kan du peka på din profilbild uppe till höger och välja Inställningar. Här kan du slå på Datasparläge och välja Hämta bara via Wi-Fi.

3. Kan jag använda datorn?

Google Nyheter finns förstås inte bara som app. Du kan även nå tjänsten från datorn genom att surfa till news.google.se.
Webbsidan har samma innehåll som appen - men är förstås inte lika smidig att använda.

4. Hur slipper jag aviseringar?

Google Nyheter ger dig aviseringar när det händer något som kan intressera dig. Du väljer själv hur ofta du ska få dem – och du kan stänga av dem helt.
Det gör du via Inställningar, Varningar, Aviseringar. Som du ser låter det första alternativet dig stänga av alla aviseringar.

5. Vad har Google sparat?

Undrar du vad Google har sparat om just dig? Det här kan du enkelt ta reda på genom att klicka på profilbilden till höger. Välj Min aktivitet så ser du vad du har gjort.
I listan kan du peka på menyknappen och välja Radera så försvinner den.


WebbUgglan