Hitta rätt drivrutiner till din dator


All din hårdvara, från moderkortet till webbkameran, behöver drivrutiner för att fungera korrekt. Om din dator och dess anslutna enheter funkar som de ska behöver du förmodligen inte bry dig, eftersom Windows Update automatiskt installerar vad som behövs.

Enhetstillverkare laddar upp officiella drivrutiner till Windows Update och detta är det säkraste sättet att uppdatera dina drivrutiner i Windows, eftersom de går igenom ganska omfattande testning av Microsoft.
Windows Update har flest drivrutiner för Windows 10, så det fungerar bättre där, men även Windows 7-datorer kan få många drivrutiner genom Windows Update.
Ibland behöver du dock ladda ned de officiella drivrutinerna direkt från tillverkaren i stället. Det gäller för hårdvara som inte finns hos Microsoft, men även för grafiken om du spelar spel. Windows drivrutiner är ofta lite äldre och de senaste drivrutinerna från grafikkorts-tillverkaren ger normalt bättre prestanda.

Men hämta alltid dina drivrutiner direkt från tillverkaren – inte från mer eller mindre skumma webbplatser som säger sig tillhandahålla ”alla drivrutiner du behöver”.

När du laddat ned en drivrutin behöver du bara starta dess installationsfil.


1 - Identifiera

För att manuellt hämta drivrutiner måste du veta tillverkare och modellnummer, något som normalt står på enheten eller på emballaget. Du kan också utnyttja gratisversionen av programmet Speccy för att identifiera en del okänd hårdvara.

2 - Enhetshanteraren

Ett bra inbyggt ställe är att använda Windows Enhetshanteraren. Högerklicka på startknappen och välj Enhetshanteraren.
I listan som visas hittar du alla anslutna enheter, oftast med namn och tillverkare. Sedan är det bara att söka på nätet.

3 - Kolla något okänt

Hittar du någon okänd enhet försedd med utropstecken saknar den förmodligen drivrutin. Dubbelklicka, byt till fliken Information och välj Maskinvaru-ID under Egenskap. Högerklicka och välj Kopiera.

4 - Sök

Klistra in i din favoritsökmotor. Du bör hitta namnet på den maskinvara som är kopplad till den okända enheten och det ger dig den information du behöver för att jaga drivrutinen. Försök om möjligt hitta direkt till tillverkarens sida.


WebbUgglan