Hitta Windows 10 produktnyckel


För de flesta var Windows 10 en gratis uppgradering eller något som kom förinstallerat på en nyköpt dator. Om du någonsin behöver produktnyckeln – till exempel efter en fräsch ominstallation av systemet – läs vidare för att lära dig hur du tar fram produktnyckeln och vad du behöver göra innan du uppgraderar hårdvarukomponenter i din pc.
Om du uppdaterade till Windows 10 från Windows 7, 8 eller 8.1, har systemet automatiskt aktiverats så fort du anslöt till internet för första gången. Du behövde inte fylla i någon produktnyckel så länge din gamla Windows-installation hade en äkta nyckel.

Men ibland kan du stöta på situationer då du behöver din produktnyckel. Om du har uppgraderat från Windows 7 eller 8 och planerar att uppgradera din pc med nya komponenter, och har formaterat hårddisken, behövs den. Om du installerar ett helt nytt system från scratch behöver du också produktnyckeln för Windows 10.

Microsoft har lanserat ett verktyg kallat Activation Troubleshooter (läs mer här) som ska hjälpa till i såna här situationer, men du kan fortfarande stöta på problem om du inte har extraherat din nyckel.


Extrahera nyckeln

Om du köpte en stationär dator, laptop eller platta med Windows 10 förinstallerat bör den ha ett klistermärke eller ett äkthetsintyg som visar produktnyckeln, alternativt hittar du den på någon dokumentation som kom med datorn.

Det här är inte alltid fallet, och om nyckeln fanns på till exempel en manual som du har slängt i en flytt hjälper det inte mycket. Vissa tillverkare har dessutom slutat trycka produktnyckeln av säkerhetsskäl, till exempel HP. Företaget säger att nyckeln lagras ”någonstans i datorn” och kan aktiveras automatiskt när den behövs, även om hårddisken har raderats eller bytts ut.

Du kan se de sista tecknen i nyckeln under System i Inställningar, men det hjälper ju inte så mycket. Om du köpte Windows 10 har du fått koden antingen i kartong eller ett mejl (om du beställde digitalt).

Hittar du inte koden kan du få fram den med hjälp av programmet ProduKey. Det är ett gratisprogram som visar produktnycklarna inte bara för Windows utan för andra program du har installerat i datorn.

Obs! En del antivirusprogram kan flagga Produkey som skadeprogram, eftersom det används för att extrahera känslig data i form av produktnycklar. Men så länge du laddar ner programmet från utvecklarens hemsida www.nirsoft.net kan du lita på det.
När du har extraherat nyckeln bör du skriva ner den och förvara på en säker plats.
Om du någonsin behöver installera om Windows 10 efter en hårddisk-krasch eller om du ska byta till en ny dator, kan du installera systemet från:
microsoft.com/software-download.


Ibland behövs inte nyckeln när du installerar om

Om din hårddisk har gått sönder och du installerar om systemet på en ny disk kanske du inte behöver fylla i produktnyckel. Om du skaffade Windows 10 genom att uppgradera eller hade systemet förinstallerat i datorn och du inte byter ut några andra komponenter ska Windows automatiskt känna igen din dators kombination av komponenter och aktivera utan nyckeln.

Uppgraderat grafikkort ska inte heller stoppa auto-aktivering, men om du byter moderkort eller processor kommer du behöva produktnyckeln.


Kontrollera om Windows 10 är aktiverat

Du kan högerklicka på Startmenyn och välja System - About - System info. Under Windows-aktivering ska det stå ”Windows är aktiverat”.
Du kan också öppna Inställningar - Uppdatering och säkerhet - Aktivering så ser du vilken version av systemet du har och huruvida det är aktiverat.


WebbUgglan