Installera FreeOffice kontorspaket


Ett kontorspaket är ett måste för de flesta datoranvändare. Även om det finns bra molntjänster och appar är ett traditionellt pc-program snabbare och mer kraftfullt.
Det mest kända kontorspaketet heter förstås Microsoft Office och består av verktyg för ordbehandling (Word), kalkylblad (Excel) och presentation (Powerpoint). Nackdelen är att det kostar 1.400 kronor och för dig som tycker att det här är för dyrt finns gratisalternativet FreeOffice.

Tre verktyg

Det är inte bara utseendemässigt som FreeOffice påminner om Microsoft Office utan även innehållsmässigt. Du får verktyg för ordbehandling (Textmaker), kalkylblad (Planmaker) och presentation (Presentations), och precis som i Microsoft Office får du svenska menyer och svensk rättstavning.
FreeOffice använder till och med samma filformat som Microsoft. Det betyder att du kan jobba tillsammans med andra, även om de kör Microsoft Office. FreeOffice kan dessutom spara pdf- och epub-filer. Det senare är standardformatet för e-böcker.
FreeOffice är ett så kallat freemium-program. Det betyder att tillverkaren hoppas tjäna pengar på att du som användare ska uppgradera till betalvarianten Softmaker Office. Det här är dock helt frivilligt.


Så funkar FreeOffice

1. Ordbehandling, Kalkylblad och Presentation
FreeOffice består av tre separata program med gemensamt upplägg.

2. Flikar
Här väljer du vilken flik du ska visa. Home innehåller exempelvis de viktigaste verktygen.

3. Verktyg
Alla verktyg samlas under respektive flik – och grupperas i ”boxar”.

4. Göm flikar
Vill du se mer av dokumentet? Klicka här för att gömma flikarna.

5. Genvägar
Snabbknappar för att spara, öppna och andra viktiga saker.

6. Linjal
Med hjälp av linjalen ändrar du bland annat dokumentets marginaler.

7. Bild
FreeOffice kan både användas för text och bilder.

8. Högerklick
Högerklicka i ditt dokument så får du genvägar till verktyg du kan använda i just detta läge.

9. Sidomeny
Här visas valfri information om ditt dokument, exempelvis vilka formatmallar du använder.

10. Verktyg
Byt språk för rättstavning och hitta information om dokumentet.

11. Visning
Zooma i dokumentet och välj hur det ska visas.


Fem frågor om FreeOffice

1. Hur hämtar jag programmet…

Surfa till www.freeoffice.com/sv, klicka på Ladda ned och ange namn och mejladress så får du en produktnyckel via mejl. Klicka sedan på Ladda ned och spara filen på Skrivbordet.

2. …och hur installerar jag det?

Dubbelklicka på filen, godkänn villkoren och välj Installera. Slutför installationen och öppna programmet. För att aktivera det måste du fylla i den produktnyckel som du just fick via mejl. Du får också välja om du vill använda Microsofts eller Softmakers filformat som standard.

3. Hur får jag flikar?

Du väljer själv om du vill ha moderna flikar eller traditionella rullgardinsmenyer. Gör ditt val under installationen eller i efterhand genom att välja File (Arkiv), Options (Alternativ), Appearance (Utseende), User interface. Här finns två alternativ med flikar och ett med klassiska menyer. Du kan även välja Touch mode, som anpassar utseendet för pekskärm.

4. Kan programmet bli svenskt?

Du kan byta språk genom att klicka på Options, Appearance, Dialog language. Byt till Svenska och tryck OK. Översättningen är tyvärr inte fullständig, utan många menyval är i skrivande stund fortfarande engelska.

5. Vad är Softmaker Office?

Vid sidan om gratisprogrammet FreeOffice finns betalalternativet Softmaker Office. Det kostar 700-900 kronor och har fler funktioner. Du får exempelvis en bättre stavningskontroll och fler redigeringsmöjligheter. Du kan uppgradera genom att klicka på File (Arkiv), Discover Softmaker Office.


WebbUgglan