Installera Xnview bildeditor


Vi är många som har hårddisken full med digitalbilder. När vi tar nya bilder med våra mobiler tankas de visserligen med automatik upp i ”molnet”, men våra gamla bilder kan skapa oreda. De är ofta osorterade, och kan vara sparade i föråldrade filformat som inte längre används.

Ett av de bästa verktygen för att hålla ordning på bilderna är gratisprogrammet Xnview.

Xnview är ett program med många olika användningsområden.

För det första är det en mästare på att läsa bilder i olika filformat. Ja, det klarar faktiskt av att öppna bilder i över 500 format och att spara i 70 stycken. Har du många bilder som är i ”fel” format finns en kraftfull funktion för batchkonvertering, vilket betyder att du kan byta format på många bilder samtidigt.
Förutom att ändra filformat kan du även beskära bilder ”i batch” eller ge alla ett visst filter – och mycket mera.

För det andra kan Xnview användas för bildbehandling. Du kan ta bort röda ögon och justera ljus, färg eller kontraster. Det går också att rita eller skriva text i en bild liksom att på andra sätt göra bilden bättre.

Ett tredje användningsområde handlar om att organisera ditt bildbibliotek. Du kan exempelvis ge dina bilder olika betyg och etiketter. Det här gör att du sedan kan välja att exempelvis visa dina bästa djurbilder – oavsett var på hårddisken de ligger. Givetvis finns det även en funktion för bildspel – så att du på ett smidigt sätt kan visa upp dina bilder.

Xnview har hela 22 år på nacken, och du som tycker att det känns gammaldags kan numera välja Xnview MP. Det har ett modernare utseende och fler funktioner. I likhet med originalet Xnview Classic är det helt gratis – så länge du använder det för privat bruk.


Så funkar Xnview

1. Flikar
De bilder du har öppna visas som flikar.

2. Filläsare
Öppna programmets Filläsare (se fråga 4 nedan).

3. Spara
När du har redigerat bilden kan du spara.

4. Ångra
Ångra senaste åtgärden – eller gör om det du har ångrat.

5. Beskär
Beskära härifrån – eller klicka och dra med musen direkt i bilden.

6. Rotera
Rotera bilden med- eller moturs.

7. Zooma
Förstora eller förminska bilden på skärmen. Du kan som synes göra det på två ställen.

8. Bildspel
Starta ett snabbt bildspel med den aktuella mappen.

9. Rita
Lägg in text i bilden eller rita i den.

10. Bild
Själva bilden visas här – och du kan högerklicka för att ta fram de viktigaste verktygen.

11. Information
Här samlas teknisk information om den bild du har framme.


FEM FRÅGOR OM PROGRAMMET


1. Hur hämtar jag Xnview…

Surfa till www.xnview.com och klicka på Products, XnView MP, View details. Bläddra dig ned till nedladdningslänkarna och välj Setup Win 64bit. (Om du har en äldre dator ska du välja 32bit). Det finns egentligen ingen anledning att välja något annat än Installer-versionen.


2. …och hur installerar jag?

Dubbelklicka på den fil du just hämtat hem, acceptera eventuella varningar, välj English och godkänn användarvillkoren.
Innan du sätter igång installationen får du välja om du vill lägga programmet i Aktivitetsfältet och på Skrivbordet.


3. Hur byter jag språk?

Som standard är Xnview MP svenskt. Skulle du råka få den på engelska kan du byta genom att välja Tools, Settings, General, Language. Starta sedan om programmet.


4. Vad är Filläsaren?

Om du vill ha översikt över dina bilder kan du använda funktionen Filläsare. Den visar alla bilder i en mapp som miniatyrer. Du kan även betygsätta dina bilder och ge dem etiketter – och du kan söka och visa filer utifrån dessa kategorier. Det går även att titta på teknisk information – exempelvis att visa bildens gps-positionering på en karta.

Det kan ta lite tid att förstå sig på alla funktioner i Xnviews filläsare, så bli inte avskräckt.


5. Hur konverterar jag?

Xnview har ett kraftfullt verktyg för att konvertera filer, alltså exempelvis byta format. Det här gör du genom att öppna Filläsaren och markera de filer du vill konvertera.

Välj Verktyg, Konvertera flera så ser du fyra flikar. I den första lägger du till eller tar bort bilder. I den andra kan du välja åtgärder, exempelvis beskära, rotera och ändra storlek.

Den tredje fliken låter dig välja filformat, namn etcetera. De sista två flikarna visar konverteringens status samt låter dig göra fler inställningar.


WebbUgglan