Kommandotolken - 6 funktioner

I begynnelsen fanns bara kommandotolken. I och med att Windows utvecklades minskade behovet av att komma åt det gamla dos-gränssnittet (gränssnitt är onekligen ett starkt ord att använda i dos-sammanhang).

Det betyder inte att kommandotolken är värdelös. Faktum är att nya versioner av Windows har introducerat nya kommandon. Visserligen är Windows 10 gränssnitt i allmänhet enklare att använda, men det finns flera funktioner som går snabbare att utföra genom kommandotolken.

Här är några favoriter bland kommandotolksfunktionerna, men tro för all del inte att den här listan är en komplett uppsättning användbara kommandon. Om du gillar att trixa med datorn finns det fortfarande mycket att upptäcka. För de flesta kommer dock dessa sex kommandon att öka effektiviteten i vardagliga rutiner.

För att öppna kommandotolken, öppna Windows-söket och skriv in cmd.1. echo

Ensamt har echo-kommandot liten relevans för den stora majoriteten Windows-användare. Men man kan t.ex använda en specifik funktion: echo off | clip.

Om du skriver in strängen ovan i kommandotolken rensas det sista objektet ur Urklipp. Det här är användbart om du har kopierat känslig information och inte vill att den ska finnas kvar i minnet. Kommandot rensar dock inte hela Urklippshistoriken, då måste du använda Windows 10 inställningar för Urklipp för att göra detta. Du kan också stänga av historiken medan du är inne i Urklipp.

Ett alternativt sätt att använda detta kommando är att öppna Windows Kör-kommandofönster (Win + R) och skriva cmd / c “echo off | clip". Om du inte använder Kör för något annat kommando kommer det att komma ihåg detta kommando nästa gång du använder Kör.2. powercfg

Powercfg-kommandot kan vara till nytta för både stationära pc- och bärbara datorer, särskilt om du behöver växla till vilolägesfunktionen (powercfg / hibernate) eller undersöka vad som stör din dator när den är viloläge (powercfg / lastwake).

Bärbara datorer drar mest nytta av funktionen batterirapport (powercfg / batteryreport). Om du har märkt att batteriets livslängd börjat leva ett tveksamt liv, kommer den här informationen att informera om batterinivån vid vissa tidpunkter, samt hur lång tid det har tagit från det att batteriet laddades tills det blev tömt.
Rapporten som skapas sparas i din Windows 10-användarmapp under namnet ”battery-report.html"3. ipconfig

Ipconfig gör en snabb kontroll av den aktiva nätverkshårdvarans lokala ip-adress. Användbart för att identifiera din dator när du exemplevis kikar på vilka enheter som är anslutna till din router.

Men vad som verkligen gör ipconfig till en räddare i nöden är när Windows 10 nätverksfelsökning inte fixar dina anslutningsproblem och du måste rensa (ipconfig / release) eller förnya (ipconfig / renew) din ip-adress manuellt.
Du kan också få detaljerad information om all din nätverkshårdvara, inklusive mac-adress, (ipconfig / all).4. tracert

Kan du inte ansluta till en webbplats men vill se om det är din dator eller webbplatsen som trilskas (hur mycket vi än önskar hinner inte downdetector.com alltid att få med alla avbrott).
Använd tracert för att både testa anslutningen och se var problemet är eller om det överhuvudtaget är ett problem (tracert [skriv webbadress eller ip-adress här]).

Tracert-kommandot fungerar på samma sätt som ping, genom att det skickar ut datapaket till webbplatsen och sedan väntar på ett svar, men det rapporterar också detaljerat vilken väg som data färdas. Om ett kommunikationsförsök misslyckas kan du se var hindret är någonstans, vilket förenklar för dig att felsöka. Till exempel, om du inte ens kan nå första steget - din router - är det läge att kika på anslutningen till ditt hemnätverk.

Ping är bättre på att besvara frågan "Finns det en anslutning och hur snabbt är den?”. Tracert svarar både på det och "var misslyckas anslutningen?". Det är dock mer sällsynt att vi bara vill ha informationen som ping levererar. Ping-kommandot är dock desto mer populärt bland gamers, som inte vill ha långa svarstider när de spelar online.5. sfc

När delar av Windows-gränssnittet slutar fungera - till exempel ikoner som försvinner i aktivitetsfältet - kan det vara dags att plocka fram systemfilsgranskaren (system file checker).
Kör du kommandot sfc / scannow söker sfc efter skadade filer på ditt system och försöker reparera dessa.

För att öppna en kommandotolk som administratör, tryck på Windows-tangenten eller klicka på Start-knappen och skriv sedan cmd. Högerklicka på resultatet för kommandotolken och välj sedan Kör som administratör.
Ett snabbare alternativ är att öppna ett Powershell-fönster som administratör (Win + X eller högerklicka på Start-knappen). Det fungerar på samma sätt som kommandotolken.6. chkdsk

Du kanske redan känner till chkdsk. Efter en oväntad avstängning kan det hända att Windows pausar omstarten och kör chkdsk för att kontrollera om det finns dåliga sektorer eller fel på hårddisken som behöver repareras. Om du misstänker att en av dina enheter har problem kan du också skanna den manuellt.

Öppna en kommandotolk som administratör och skriv sedan chkdsk för att starta en skrivskyddad genomsökning av hårddisken.
Du kan också lägga till en enhetsbokstav för att ange vilken hårddisk som ska kontrolleras (till exempel chkdsk D:). Lägg till tecknet / f för att laga fel på en hårddisk (till exempel chkdsk D: / f), hitta trasiga sektorer eller återställa läsbar information (chkdsk D: / r) eller göra en online-skanning på en ntfs-volym (chkdsk D: / scan).
Skriv chkdsk / ? för att få en fullständig lista över tillgängliga funktioner.


WebbUgglan