Kontrollera hårddisken


FRÅGA. Jag letar efter ett program som jag tror heter Check Disk. Finns det redan på min dator eller måste jag köpa det?

SVAR. Check Disk (eller Chkdsk som det ofta skrivs) är egentligen inget separat program utan ett verktyg som länge har ingått i Windows. Vad det gör är att kontrollera om det finns några fel på din hårddisk.

Att köra det kan vara klokt om du tror att du har problem med hårddisken. Du kan också göra det i samband med en ominstallation eller något annat viktigt.

Det finns ett modernt och ett traditionellt sätt att köra Chkdsk. Vi börjar med den moderna metoden:

1. Öppna Utforskaren och högerklicka på den hårddisk du vill kontrollera.

2. Välj Egenskaper och Verktyg.

3. Under rubriken Felkontroll trycker du på Kontrollera och sedan väljer du Genomsök enheten. Sökningen pågår i bakgrunden och när den efter några minuter är klar får du se resultatet på skärmen.


Föredrar du ett mer traditionellt sätt kan du göra så här:

1. Högerklicka på Start-knappen och välj Windows PowerShell (administratör) så visas ett textbaserat fönster á la MS-DOS.

2. Skriv kommandot chkdsk c: på textraden. Bokstaven c är namnet på din första hårddisk. Har du flera byter du ut bokstaven mot exempelvis d eller e.

3. Efter några minuter får du mer information om din hårddisk.

4. Observera att det du gör med chkdsk c: bara är att kontrollera hårddisken. Vill du även laga olika fel gör du det genom att lägga bokstaven f efteråt.
Du skriver alltså chkdsk c: /f

5. Det finns även fler kommandon du kan använda, och genom att skriva chkdsk /? får du upp en lista över dem.


WebbUgglan