Ladda din mobil på säkert sätt


Brukar du använda offentliga laddstationer till din mobil? Du bör vara medveten om att det finns risker.
Usb är en standard som används både för strömförsörjning och för att skicka data. Två av de fyra ledarna i kabeln är till för strömmen och de andra två för information.
När du stoppar din mobil i din vanliga laddare används normalt bara strömledarna, även om det också finns laddare som utnyttjar data för att styra laddningen eller tala om för dig att du inte använder en korrekt laddare.

Det här är inga problem – din egen laddare är säker. Men när du stoppar in sladden i ett okänt uttag på ett flygplan, en flygplats, en järnvägsstation eller kanske på något ännu skummare ställe har du ingen aning om vad som finns där bakom.

Det finns goda möjligheter för en hackare som installerat särskild hårdvara i uttaget att komma över data eller plantera elak kod i din telefon, särskilt om det är en något äldre modell med sämre säkerhet. Fenomenet kallas ”Juice jacking”.

Säkerhetsforskaren Caleb Barlow på IBM:s säkerhetsteam sa en gång - ”Att koppla in sig i ett publikt usb-uttag är lite som att hitta en tandborste på gatan och stoppa den i munnen”


Det finns två alternativ för att skydda dig och minst ett av dem bör finnas med när du är på resande fot.

1. En usb-kabel med enbart strömledare, eller med datatrådarna bortkopplade.

2. En skyddad laddningsadapter som du kopplar mellan din vanliga kabel och uttaget.
- Kjell & Company har en pryl som heter Usb-datablockerare.
- Dustin's motsvarande produkt kallas Usb Data Blocker.


WebbUgglan