Notifieringarna i Åtgärdscenter


Åtgärdscenter kallar Microsoft gränssnittet som gömmer sig bakom pratbubblan längst till höger i Aktivitetsfältet. Här samlas alla aviseringar från olika program som du ännu inte har åtgärdat (därav namnet).

Har du många aviseringar kan det vara en bra idé att ändra inställningar så att du dels drar ner på antalet, dels ser till att du bara får sådana aviseringar som du har nytta av. Du behöver kanske inte få aviseringar för alla inkomna mejl till exempel.Börja med att öppna Åtgärdscenter och klicka på Hantera aviseringar uppe till höger så öppnas Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder.
Här kan du börja med att kryssa ur Visa Välkommen till Windows… och Få tips och förslag… i avdelningen Meddelanden. Då slipper du få aviseringar om nya funktioner som har lagts till efter uppdateringar och liknande.

I avdelningen under ser du vilka program som är inställda på att visa aviseringar, men en del program kan ha egna system för att visa notiser och de syns inte här.

En relativt ny funktion i Windows 10 är Fokusstöd. Du hittar inställningarna för den i avdelningen med samma namn precis under Meddelanden och åtgärder.
När du aktiverar Fokusstöd minskar antalet aviseringar till antingen en lista över prioriterade källor eller enbart alarm.
Om du till exempel bara vill ha aviseringar från utvalda kontakter kan du ställ in det här och aktivera funktionen hela tiden.

Längst ner i Åtgärdscenter hittar du en annan praktisk funktion Snabbåtgärder. Det är en uppsättning knappar som aktiverar eller stänger av enskilda inställningar, som Nattläge, Fokusstöd och VPN. Högerklicka och välj redigera för att ta bort eller lägga till knappar.


WebbUgglan