Pekplattan har slutat fungera

FRÅGA. Plötsligt har pekplattan på min bärbara dator slutat att fungera. Jag kan fortfarande använda tangentbordet, men ingenting händer när jag rör på plattan.
Vad har hänt? Har datorn gått sönder, eller har jag bara gjort något obegripligt fel.

SVAR. Det som förmodligen har hänt är att du har råkat avaktivera pekplattan. Det här är tyvärr rätt lätt hänt – många bärbara har nämligen snabbkommandon för att göra det. På min bärbara slår man exempelvis på och av pekplattan genom att trycka på tangenterna Fn och F6 samtidigt. Om jag råkar trycka på dem samtidigt stängs alltså pekplattan av, och för att slå på dem måste jag trycka på Fn+F6 en gång till.

Tyvärr varierar kommandot från tillverkare till tillverkare, men det brukar visas med hjälp av en ikon på själva tangenten. Den ser ut som en pekplatta med ett streck över. Ofta måste du trycka ned någon annan tangent (exempelvis Fn) samtidigt.

Hittar du inte rätt snabbknapp kan du slå på eller av funktionen via Windows inställningsmeny. Det här kan verka svårt om man inte har någon pekplatta – men här finns det två lösningar. Antingen kopplar du in en extern mus, eller också använder du tangentbordet. Windows är nämligen byggt för att allt ska kunna styras med tangentbordet, för den som så behöver.

Så här gör du:

1. Öppna inställningsmenyn genom att trycka på Start-knappen och välja Inställningar.
Du kan också trycka på Windows-tangenten + I.

2. Dubbelklicka på Enheter.
Saknar du mus trycker du på Tab-tangenten tills du ser att System är markerat. Bläddra dig sedan till Enheter med piltangenterna. Öppna denna med hjälp av Enter (den stora knappen som du använder för att göra ny rad när du skriver text).

3. Dubbelklicka på Pekplatta.
Även detta går att göra genom att använda Tab-tangenten för att se till att Bluetooth och andra enheter är markerat. Använd sedan piltangenten för att gå ned till Pekplatta, och öppna den med Enter.

4. Slå på eller av funktionen genom att föra reglaget högst upp till höger eller vänster.
Använder du tangentbordet trycker du på Tab-tangenten för att gå till reglaget under Pekplatta. Ändra läge med mellanslagstangenten.

5. Ett annat alternativ är att dubbelklicka på Återställ längst ned på sidan. Då slås pekplattan på, och alla ändringar du har gjort i dess inställningar tas bort.
Även hit kan du ta dig med Tab-tangenten och du gör återställningen med mellanslagstangenten.
(Observera att det här alternativet bara finns där om du har gjort några ändringar).

Tycker du det verkar idiotiskt att man skulle vilja stänga av pekplattan? Förklaringen till att det går så lätt är förstås att den som kopplar in en extern mus som regel inte vill störas av pekplattan, och därför vill kunna stänga av den med en knapptryckning.


WebbUgglan