Så enkelt skapar du pdf-filer


Pdf-filer är utmärkta för att hantera webbsidor, dokument och bilder och andra saker som du vill kunna distribuera i vetskap om att mottagaren kan läsa dem i oförändrat skick. De finns överallt i dag, och det är enkelt att skapa dem om du har ett modernt operativsystem som Windows.

Det är en vanlig missuppfattning att det behövs särskilda verktyg för att skapa pdf-filer, men allt du behöver är faktiskt Windows. För att ändra en befintlig pdf krävs däremot speciella program, men för att skapa den räcker det med Windows inbyggda pdf-skrivare.

Du hittar den i den vanliga utskriftsdialogen i vilket program som helst. Så länge programmet kan skriva ut kan du också göra en pdf av ditt dokument, din bild eller din webbsida.


1. Utskrift

I valfritt program, välj Skriv ut för att komma till utskriftsdialogen. Enklaste sättet är oftast med tangentkombinationen Ctrl + P, men du kan naturligtvis också använda menyerna.


2. Välj skrivare

Klicka på rullisten under Skrivare för att välja en annan skrivare för den aktuella utskriften, nämligen Microsoft Print to PDF. Nu är det egentligen klart att skriva, men du kan också göra inställningar.


3. Inställningar

Som vanligt kan du välja hur du vill ha din utskrift, det vill säga hur pdf-filen ska skapas. Du kan välja stående eller liggande sidor och framför allt skala dokumentet för bättre storlek eller läsbarhet.


4. Skapa

Nu är det bara att klicka på Skriv ut. Du får upp den vanliga dialogrutan där du ska välja var din fil ska sparas. När du valt mapp och filnamn och klickat OK skapas din pdf-fil.


WebbUgglan