Så slutar du spara lösenord


FRÅGA. Min dator har börjat spara mina lösenord. När jag går tillbaka till en webbsida som jag har loggat in på en gång så behöver jag inte fylla i mitt lösenord. Det här tycker jag verkar läskigt. Hur tar jag bort funktionen?

SVAR. Alla moderna webbläsare har en funktion för att lagra lösenorden. Du behöver bara fylla i lösenordet en gång – nästa gång görs det automatiskt.

Om du loggar in i själva webbläsaren kan du till och med komma åt dina sparade lösenord i en annan dator. Och om du kör samma webbläsare i datorn och din smarta telefon slipper du även ange lösenord i mobilen.

Det här är smidigt, men leder till minskad säkerhet. Och om vill slippa det gör du så här:

Google Chrome: Klicka på menyknappen högst upp till höger och välj Inställningar, Avancerat, Hantera lösenord. Här kan du välja att slå på eller av funktionen, och du kan ta bort dem till enskilda sajter genom att klicka på menyknappen till höger i listan.

Windows Edge: Välj menyknappen till höger och klicka på Inställningar, Visa avancerade inställningar, Fråga om att spara lösenord. Du kan också välja Hantera lösenord.


WebbUgglan