Sätt stopp för snokande appar


Många mobilappar vill ha tillgång till din privata information. Så här gör du för att hindra det – och kontrollera deras behörighet.
En av förklaringarna till att våra mobiler numera är så smarta handlar om möjligheten att ge apparna tillgång till samma information.

Du kan exempelvis fotografera med en app, redigera bilden i en annan och dela den med dina vänner med en tredje. Att det här är så smidigt beror på att alla har tillgång till dina bilder på telefonens lagringsutrymme.

Lösningen på problemet i en Android är att använda funktionen Behörigheter. Olika appar har nämligen behörighet att komma åt olika sorters information, och detta kan du kontrollera själv. Det här blev i Android 6 (Marshmallow), som lanserades 2015.

Som du ser i guiden kan du göra det på olika sätt. Du kan kontrollera behörigheten i förväg, och välja bort en app som tar sig alltför stora friheter. Den här möjligheten har du även i en äldre smartphone. Men kör du Android 6 eller senare kan du även ta bort eller lägga till behörighet i efterhand.

Vissa appar väntar dessutom med att begära behörighet tills du använder en viss funktion. Kalkylappen Excel begär exempelvis bara tillgång till din kamera när du vill använda funktionen för att skanna papperstabeller.

Du styr alltså behörigheterna själv, men innan du väljer bort allt är det viktigt att påpeka att detta begränsar apparnas användbarhet. Om du exempelvis tar bort en chattapps tillgång till dina filer kan du inte skicka några bilder härifrån.

Observera att denna guide är gjord i Android One (version 9), och att det kan se lite annorlunda ut i din telefon.


1. Kolla i förväg

Öppna Google Play Butik och leta upp en app. Innan du installerar, välj Läs mer och bläddra ned till Appars behörighet. Tryck på Visa mer så får du se vilka rättigheter appen kräver. Utifrån detta kan du välja att inte installera appen.


2. Godkänn första gången

När du har installerat en ny app kanske du måste godkänna dess behörigheter. Det här gör du genom att trycka på Tillåt i den varningsruta som dyker upp. Väljer du Neka ger du inte appen tillåtelse.


3. Hitta en app…

Om du ångrar ditt val eller bara vill ändra behörigheten är det lätt gjort. Svep med fingret från skärmens topp och välj Inställningar. Gå till Appar och aviseringar, Appar, Visa alla appar så får du en lista över allt som är installerat på din telefon.


4. …och ändra

Bläddra fram den app du vill ändra eller skriv namnet i sökfönstret. I informationsfönstret väljer du Behörigheter. Nu visas en lista över vilka behörigheter den vill ha och med hjälp av reglaget kopplar du på eller av den.


5. Visa alla behörigheter…

I stället för att kontrollera varje app för sig kan du visa alla som kräver en viss behörighet. Det här gör du genom att svepa med fingret från skärmens topp och välja Inställningar, Appar och aviseringar, Avancerat, Appens behörigheter.


6. …och ändra dem

Välj vad du vill kontrollera, exempelvis Kontakter, så visas alla appar med tillgång till kontaktlistan. Med reglagen styr du behörigheten på appnivå. Om det här gör att appen slutar fungera är det bara att gå tillbaka och återställa behörigheten.


WebbUgglan