Starta programmen automatiskt


I Windows10 finns det vissa appar och program som startas automatiskt när operativsystemet startar. Det gäller program Windows använder, men också program där tillverkaren tycker att de ska köras hela tiden.

Även om vissa appar konfigurerar sig för att ladda vid Windows10-start, är det förstås inte alla som gör det. Men det kanske finns specifika program som du själv alltid vill ha igång och som du tycker alltid ska köras så snart Windows10 startar.

Här är fyra olika sätt att göra så att en Windows10-app startar automatiskt.


1. Programinställningarna

Vissa appar har denna funktion inbyggd, som exempelvis Skype och Spotify. Här gäller det bara att leta reda på var i inställningarna du aktiverar automatisk start.


2. Windowsinställning

För program som stöder det kan du använda Windows inställningar. Gå till Appar och klicka på Autostart till vänster. Alla appar med denna möjlighet listas och du kan slå på (och av) autostarten med reglaget.


3. Aktivitetshanteraren

Samma appar kommer du också åt i Aktivitetshanteraren, som du kan starta genom att högerklicka i Aktivitetsfältet. Byt till fliken Autostart och högerklicka för att aktivera eller inaktivera.


4. Autostart

Den sista metoden fungerar för alla program. Högerklicka på Start-knappen, välj Kör och skriv shell:startup. Detta öppnar mappen Autostart i Utforskaren. Skapa genvägar här till alla program du vill ska autostarta.


WebbUgglan