Stoppa ditt Facebook-beroende


Facebook är kul och dessutom ganska användbart. Men det kan bli lite för mycket av det goda. När det inte går en minut utan att du måste kolla igen eller när du nästan blir överkörd för att du går och stirrar i telefonen, till exempel.

Olika undersökningar och studier visar de negativa effekterna av "telefonöverexponering". Personlig hälsa, produktivitet och relationer påverkas negativt ju mer tid som spenderas med telefonen.

Men det går att mäta Facebookanvändningen och kunskap om hur mycket det faktiskt handlar om kan hjälpa till att reflektera och vidta åtgärder mot Facebook-vanorna.

Observera att funktionen bara finns i mobilversionen av Facebook, inte i webbläsaren.


1. Starta

Öppna Facebook i telefonen eller plattan. Klicka på menyikonen (de tre strecken). Rulla ned och klicka på Inställningar och sekretess.


2. Inställningar

Under det här menyalternativet finns det massor av saker du kan göra. Du gör med andra ord klokt i att ägna lite tid åt det, men nu är vi intresserade av Din tid på Facebook.


3. Tid per dag

Nu kan du i tydliga staplar se hur mycket du använt appen den senaste veckan. Tankeväckande, kanske? Det bästa är att du kan få en varning när det är dags att lägga av.


4. Påminnelse

Rulla ned och klicka på Skapa daglig påminnelse. Nu kan du själv välja hur mycket Facebook-tid du vill tillåta dig själv varje dag innan du får en varning.


WebbUgglan