Större text på webbsidor


Ser du lite illa och har problem med liten text på webbsidor? Kombinationen av upplösningar och skärmstorlekar kan resultera i att texten på webbplatser svår att läsa men det går att ordna i de flesta webbläsare.

Du kan alltid lösa problemet genom att zooma hela webbsidan. Det görs enklast genom att hålla ned Ctrl och samtidigt rulla med mushjulet. Alternativt kan du använda Ctrl tillsammans med plus- och minustangenterna.

Nackdelen med detta är att det ändrar storleken på allt, till exempel även bilder och annat och kan göra sidorna svårlästa av den anledningen i stället.

Så frågan är om det går att förstora bara själva texten permanent i en webbläsare? Det går, men metoden skiljer sig ganska mycket beroende på vilken webbläsare du använder.

Det fungerar inte alltid, beroende på hur en sida är kodad, men för webbsidor med normal text är det en bra lösning. Här visas metoden för några av de vanligaste webbläsarna. Du kan alltid använda samma tillvägagångssätt för att ändra tillbaka igen om det inte blev bra.


1. Chrome

I Google Chrome, klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj Inställningar. Rulla ned till Utseende. Vid Teckenstorlek finns några olika storlekar att välja mellan.


2. Firefox

Håll ned tangenterna Alt och S. Välj Zooma endast texten. Nu kan du använda de vanliga zoomkontrollerna enligt ovan.
Ett alternativ är att använda Firefox inställningar för att välja Minsta teckensnittsstorlek.


3. Edge

Microsofts webbläsare använder Windows inställningar, vilket inte helt ologiskt innebär att textstorleken ändras överallt. Gå till Inställningar och System. Välj Visningsalternativ och ändra textstorlek under Skala och layout.


4. Internet Explorer

Tryck ned tangenten Alt för att öppna menyerna. Gå till Visa-menyn. Vid Textstorlek hittar du några olika storlekar att välja mellan för visning av text på dina webbsidor.


WebbUgglan